Schrijfopdrachten

Bekijk de volgende twee schrijfopdrachten en gebruik de filmpjes ter inspriratie.

De eerste opdracht gaat over een tafel waarop een leeg kopje staat en waarnaast een brandende sigaret ligt. De opdracht: Wat is hier gebeurd? (schrijven vanuit een gebeurtenis)

De tweede opdracht is een marktvrouw in Frankrijk. De opdracht: wie is deze vrouw? Wat is haar verhaal? (schrijven vanuit een personage) Gebruik de opdracht personages. Zie hieronder. 

Opdracht personages

Het hoofdpersonage en zijn tegenspeler worden wel aangeduid met de termen protagonist (hoofdrolspeler) en antagonist(tegenspeler). Een tegenspeler hoeft niet per definitie een tegenstander te zijn, hij kan ook het karakter van de protagonist aanvullen, meer reliëf geven. Vaak is het wel dat personages het best tot hun recht komen wanneer ze elkaars tegengestelde zijn. Hard tegen zacht, doortapt tegen goedgelovig, uitbundig tegenover ingetogen, losbandig tegenover controlerend enz.

  • Geef de drie belangrijkste personen in je verhaal tegenovergestelde karaktereigenschappen.

Schurken zijn niet alleen schurken en vrijwilligers die in een ziekenhuis werken zijn niet alleen maar begaan met mensen. Ook schurken kunnen aardig zijn. Kijk maar naar Hannibal Lector. Wie voelt er eigenlijk geen sympathie voor hem aan het einde van de film? Laat de lieve moeder van vier kinderen de goudvissen levend door de wc spoelen omdat ze niet nog meer verzorging op zich kan nemen. En laat de moordenaar van het buurmeisje tranen in zijn ogen krijgen wanneer zijn demente moeder hem in een helder moment herkent.

  • Bedenk eigenschappen voor je personages die afwijken van het beeld dat je neergezet heb.

 

 

 

>>Schrijfopdrachten